7 Nisan 2016 Perşembe

tiroid ve boyun doppler istanbul istanbul tiroid meme penil doppler boyun doppler

Tiroid ve Boyun Doppler

Tiroid Ultrasonografisi - Tiroid Doppler - Boyun Doppler

Tiroid bezinin ultrasonografisi ve renkli Doppler incelemesi aslında bir bütündür. İkisi birbirinden ayrılmamalıdır. Tiroid ultrasonografisi ile tiroid bezinin boyutları, iç yapısı, nodül olup olmadığı gibi morfolojik detaylar ortaya konulmaktadır. Tiroid Doppler ile ise tiroid bezinin ne kadar çok kanlandığı, nodül var ise nodüllerin ne kadar çok kanlandığı gibi detaylar araştırılmaktadır.
Yurdumuz tiroid hastalıklarının çok sık görüldüğü bir yerdir. Tiroid hastalıklarında en önemli sebep yaşanılan doğada iyot eksikliğidir. Yurdumuz bu konuda biraz şanssızdır. Bu nedenle yaklaşık %30 oranında tiroid hastalıkları ile karşılaşmaktayız. Tiroid bezi temel olarak vücüt sıcaklığımızın, kalp atım sayımızın, iştahımızın ayarlanmasından sorumludur. Ayrıca bir çok metabolik süreçte de düzenleyici rolü bulunmaktadır. İyot eksikliği yetersiz hormon yapımına, ve buna bağlı olarak tiroid bezinde büyümeye neden olmaktadır. Tiroid bezinin büyümesi halk arasında da bilinen guatr demektir. Büyüme bezin tümüyle büyümesi demek olabileceği gibi nodül ya da bezeler yaparak büyümesi de söz konusudur.
Ayrıca bir diğer önemli hastalık grubu tiroid bezinin iltihabi hastalıklarıdır. Çeşitli etkenlerle olabilen bu tiroidit durumu en sık, özel ismi ile Hashimoto hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır.Tiroid ultrasonografisi ve tiroid Doppler ile tiroidit durumlarında da hastalığın durumu hakkında pek çok bilgi verebilmekteyiz.
Tiroid bezi hastalıklarının tedavisi ile endokrinoloji uzmanları, genel cerrahi uzmanları (Özellikle ameliyat gerektiren durumlarda) uğraşmaktadır. İç hastalıkları uzmanları da tiroid hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Tiroid bezi hastalıklarında başvurulan en önemli tanı yöntemi hormonal testlerin yanı sıra tiroidin ultrasonografik incelemesidir. Ayrıca bazı durumlarda sintigrafik inceleme de yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder