1 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL MAMOGRAFİ İSTANBUL MAMMOGRAFİ DİJİTAL MAMMOGRAFİ MEME KANSERİ ERKEN TANISI İSTANBUL

MEME KANSERİ TARAMASI
Meme kanseri gelişmiş  ve  gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda,en sık görülen kadın kanseri ve kadınlarda en sık kanserden ölüm nedenidir.
Meme kanseri taramasında mamografi, hekim muayenesi ve kendi kendine muayene kullanılmaktadır
•  Kendi kendine muayene için en uygun zaman menstrasyon sonrası ilk haftadır
• Mamografi meme kanseri taramasında vazgeçilmeyecek en önemli yöntemdir.
40 yaş altı kadınlar: Yirmi yaş üzerindeki kadınlar, her ay adetin bitiminden 5-7. günlerinde kendi kendilerini muayene etmelidirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal bir hekime başvurulmalıdır. Ultrason çekimi ile tetkiklere başlanır.Bir değişiklik saptanmasa bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidirler.
40 yaş ve üzeri kadınlar: Kırk yaşına gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gereklidir. Meme kanseri riski yüksek olan grupta ise yani kansere genetik yatkınlık,ailesinde meme kanseri varlığı,muayenede şüpheli kitle gibi durumlarda doktorun yönlendirmesi ile her yıl veya iki yıl ara ile mamografi çekimleri gereklidir.
Elli yaşından sonra, kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli ve mamografiyi her yıl çektirmelidir.
Çekilen mamografiler daha sonraki mamografilerle kıyaslanması için mutlaka saklanmalıdır.
Risk Faktörleri Nelerdir? 
Meme kanserinde erken teşhis yöntemleri, hastanın taşıdığı risk faktörlerine göre değişmektedir. Bu risk faktörlerinin arasında en başta yaş gelmektedir.
• Yaş
• Aile öyküsü (anne, kız ve kız kardeşte meme kanseri olması)
• Genetik
• Östrojen (erken adet görme, geç menopoz)
• Geç çocuk sahibi olma
• Sigara, alkol
• Beslenme alışkanlıkları
• Kilo
• Radyasyon
• Östrojen hormon tedavisi (HRT)
• Biyopsi sonucu habis olmayan oluşumlar tespit edilmesi
Meme Kanseri Riski Azaltılabilir mi? 
• Şişmanlığın azaltılması,
• Alkol ve sigara kullanılıyorsa bırakılması,
• Hafif egzersiz yapılması (haftada 4 saat tempolu yürüyüş),
Sebze ve meyvenin bol tüketilmesi, gibi basit önlemler ile meme kanseri riski % 30-40 oranında azaltılabilmektedir.



Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?    Bir kadının memesinde dönemsel olarak ağrı, gerginlik, sertlik gelişmesi sık rastlanılan bir durumdur ancak; bu değişiklerin büyük çoğunluğu kanser değildir.   Ancak, hastaların %10 kadarı, kitle olmaksızın ağrı hissetmektedir.
Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir.Meme kanserinin daha seyrek görülen belirtileri arasında, göğüste oluşan geçici olmayan değişimler, (örneğin kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve akıntılar, aşınma, göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi de dahil olmak üzere göğüs ucu belirtileri yer almaktadır.
Memedeki kötü huylu olmayan değişimlerle meme kanserinin ayırt edilmesinde klinik kontroller ve görüntüleme yöntemleri çok önemlidir.
Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde, meme kanseri riskine karşı her başvurana kendi kendine meme muayenesi öğretilmesi sırasında meme kontrolü yapılmaktadır. 50 yaş üzeri her kadın yılda bir kez mamografi çekimine, 50 yaş altında olup ailesinde (anne, kız kardeş, teyze,hala vs..) meme kanseri olan veya meme muayenesinde risk tespit edilen kadınlar da mamografiye yönlendirilmektedir..
Digital Mamografi çekimleri  3 görüntüleme merkezimizde  yapılmaktadır. Mamografi, herhangi bir ilaç vermeksizin memenin düşük dozda X ışınları ile alınan görüntüleridir. Tetkik süresi yaklaşık 10–15 dakikadır. 50 yaş üzerindeki bayanların yılda bir defa mamografi kontrolleri önerilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Eğitimi: Kendi kendine meme muayenesi meme dokusunu tanımak ve memede oluşabilecek farklılığı erkenden tanımlamak için önemlidir. Bu bağlamda merkezlerimizdeki eğitim sorumluları maketler üzerinde en etkili şekilde meme muayenesinin yapılabilmesi için gerekli eğitimi vatandaşlarımıza vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder