22 Ağustos 2011 Pazartesi

RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836

Renkli Doppler İncelemesi

Bebeğinizi besleyen yapı olan plasenta sizin rahiminizden sağlı sollu giden iki adet atardamarla beslenir. Uterin arter (rahim atardamarı) adı verilen bu yapılar siz henüz gebe olmadığınız dönemde rahiminize tüm vücudun kanının oldukça az bir kısmını taşır, bu az miktarda kan rahimin gebelik öncesi dönemdeki işlevlerini sürdürmesi için yeterlidir. Rahim, gebelik olmadığı dönemlerde atıl bir organdır.

Vücudumuzdaki tüm atardamarlar kan götürdükleri bölgenin ihtiyacına göre içlerindeki akım miktarını otomatik olarak değiştirebilme özelliğine sahiptirler. Gebelik başlamadan önce rahime oldukça az kan götüren bu rahim atardamarları gebeliğin başlamasıyla birlikte aldıkları sinyal sonucunda rahime götürdükleri kan miktarını artırırlar. Bebeğinizi besleyen plasenta büyüdükçe rahim atardamarlarının taşıdığı kan miktarı sürekli artar. Bu artış, bu damarların iç çeperlerinde meydana gelen değişimlerle sağlanır. Bu değişimler damar içi direncin sürekli düşmesine ve bu damarlardan rahime ve plasentaya daha çok kan pompalanmasıyla sonuçlanır. Yani rahim damarlarınız gebelik boyunca direnci yüksek ("az kan taşıyan") durumdan direnci düşük ("çok kan taşıyan") konuma geçer. Bu geçiş süreci yaklaşık 24. haftaya kadar devam eder.

Renkli Doppler teknolojisi damar içindeki bu değişiklikleri rakamsal, görsel ve işitsel olarak inceleyebilmemizi sağlayan mükemmel bir teknolojidir. Gelişmiş ultrasonografi cihazlarına entegre edilmiş bu sistemle 20-24. gebelik haftaları arasında bu değişiklikler gösterilebilir. Bazı doktorlar bu incelemenin yalnızca yüksek riskli gebeliklerde uygulanması gerektiğini düşünürlerken diğer bazıları her anne adayında yapılması gerektiğini savunur. Hangi görüşün daha doğru olduğu netlik kazanmadığından bu konuda doktorunuzun önerilerine mutlaka uyun.

Renkli Doppler incelemesinde rahim damarlarınızın "olgunlaştığı" yani direnci düşük damarlar haline geldiği saptandığında bu, sizin gebeliğin ilerleyen haftalarında preeklampsi (gebeliğe özgü, tansiyon yükselmesi ve idrarda protein kaybı ile seyreden tıbbi durum) ve rahim içi gelişme geriliği ortaya çıkma olasılığınızı azaltır.

Bu incelemede sorunlu bulgular saptandığında (direncin yüksek olduğunu gösteren bulgular) ise durum biraz daha karmaşık olabilir: Sorun tek atardamarda saptandığında genellikle preeklampsi ve rahim içi gelişme geriliği riski çok hafifçe yükselirken, sorunun her iki atardamarda saptanması durumunda gebelik, yukarıda adı geçen bu iki sorunun ortaya çıkabilirliği açısından daha dikkatli takip edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder