18 Ağustos 2011 Perşembe

0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ

ULTRASONOGRAFİ NEDİR?

Ultrasonografi insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak, iç organ ve dokuların kesit görüntülerinin elde edilmesi yöntemidir.İncelenecek organa komşu deri üzerinde, el ile gezdirilen probdan, vücut içine yüksek frekanslı ses dalgaları gönderilir, organdan geri yansıyan ses dalgalarından kesit görüntüleri elde edilir.


RENKLİ DOPPLER NEDİR ?

Renkli Doppler Ultrasonografi sistemlerinde, konvansiyonel ultrasonografiye ek olarak damarlar içinden geçen kan akımı da ayrıntılı olarak görüntülenir. Bu yöntem ile organlardaki kan akımı değişiklikleri,
tümöral dokuların kanlanma özellikleri, kalp ve damar hastalıkları araştırılır.


US İÇİN ÖN HAZIRLIK GEREKİR Mİ?

İstenilen tetkike ve bölgesine göre ön hazırlık gerekebilir. Örneğin batın ultrasonografik tetkiklerinde aç olmanız ve/veya mesanenizin dolu olması (idrara sıkışık olmanız) istenebilir.

Bazı ultrasonografik tetkikten 1 gün önce hazırlık yapmak gerekebilir. Örneğin incelemenin doğru olabilmesi için barsak temizliği gerekiyor ise akşam yemeğinden sonra özel bir ilaç kullanmanız istenebilir.

Randevu alırken bu konuda size bilgi verilecektir.Lütfen ilgililere hatırlatınız.


ULTRASONOGRAFİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Ultrasonografi çok çeşitli hastalıkların tespiti, izlenmesi veya bir patoloji olup olmadığının taranması amaçlı kullanılan bir tanı yöntemidir.

Örneğin hiçbir şikayetiniz olmasa bile meme US yaptırmanız memede ortaya çıkan anormal bir durumun erken fark edilmesini sağlayacaktır,
Gebe muayenelerinde US yapılarak bebeğin gelişimi izlenmektedir.
Kadın Doğum uzmanları US tetkiki Jinekolojik muayenenin bir parçası olarak rutin uygular hale gelmişlerdir.
Birçok organın ve sistemin morfolojisi, işleyişi konusunda US fikir vermektedir. Bu nedenle hastalıkların tanısı ve tedavinin seyrini izlemek amacıyla kullanılmaktadır.

Lütfen daha önce yapılmış tetkikiniz varsa yanınızda getirerek doktorunuzun görmesini sağlayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder